Kuchnia japońska jest bardzo różnorodna. Każdy znajdzie tu coś dla siebie zaczynając od przystawki, a kończąc na deserze. Każdy dokładnie zna Ramen czy kurczaka Teriyaki...Dlatego skupimy się na czymś, co w Japonii jest nie do podrobienia... Czyli słodycze!
Jednym z najpopularnieszych smakołyków w Japonii są Pocky. Są to zbożowe paluszki zamoczone w masie cukrowej. W Japonii rodzajów Pocky mamy niezliczoną ilość, a cały cas ta ilość się zwiększa. W Polsce możemy w sklepach azjatyckich kupić jedynkie kilka smaków m.in. zieloną herbatę (matcha), truskawkę, czekoladę, oreo, mango, jagodę, banana i mleczne. Wszytskie są tak samo smaczne i wszytskie mają cudowny zapach.
Kolejnym ciekawym słodyczem są japońskie żelki. Nasze polskie żelki raczej nie mają żadnego zapachu, natomiast gdy otworzymy paczkę japońskich żelków z daleka będziemy czuć ich zapach np. brzoskwini. Niestety w Polsce są one bardzo drogie i nie dostaniemy tylu smaków jak w Japonii.
Mochi to również ciekawy przysmak. Są to ciastka zrobione z mąki ryżowej. Zazwyczaj zawierają nadzienie z czerwonej fasoli lub z zielonej herbaty. Można je upiec samemu w domu, gdyż nie są trudne w wykonaniu.
Dango to zbliżone do mochi kluski ryżowe które podaje się na różne sposoby w zależności od pory roku. Od mochi odróżnia je to, że są dużo mniejsze, zazwyczaj są nabite na patyczek i są podawane do zielonej herbaty.
Jedzenie może być również sztuką. W Japonii na lunch zazwyczaj przygotowywuje sie "bento" twz. drugie śniadanie. Podane jest w specjalnym pojemniku do bento i składa się z ryżu, warzyw, jajka lub kawałka mięsa oraz owoca. Czasem zdarza się, że bento przyjmuje postać arcydzieła co przedstawią obrazki poniżej.
Komentarze